Avståndsmätare / mobilappar på tävling

Här snackar vi golfregler...
Användarvisningsbild
JohanAdministratör
Site Admin
Inlägg: 3296
Blev medlem: 02 maj 2014, 13:05

05 maj 2014, 08:09

Förra året tog jag upp mobilen för att använda GolfLogix för avståndsmätning på en tävling och fick höra att det var lika med diskning direkt.
Nu har Svenska Golfförbundet / Regelkommittén gjort en ny tolkning av reglerna.

Jag själv tycker det är en bra tolkning. Det är upp till klubben som arrangerar tävlingen att bestämma. Så moderna tävlingsledningar kommer säkert godkänna och konservativa neka. Så OM du ska lira en tävling är det nog bra att du kollar med ledningen först.

Kortfattat verkar det som att du får använda de flesta avståndsmätare förutsatt att dem inte hjälper dig med vind, lutning eller temperatur (bedöma förhållanden) samt att de inte får ge dig tips om vilken klubba du ska slå.

Nedan från Svenska Golfförbundets hemsida (http://www.golf.se/SGF/Nyheter1/2014/4/ ... ndsmatare/)

Bakgrund
Enligt Regel 14-3 i Regler för Golfspel 2012-2015 är det förbjudet att använda hjälpmedel för att mäta avstånd. En klubb/tävling har dock rätt att formulera en lokal regel som tillåter spelarna att använda avståndsmätare på just den klubben/i just den tävlingen. Regelkommittén har därför formulerat en text som ska användas som lokal regel där avståndsmätare tillåts.

Texten nedan är direkt översatt från R&A:s bestämmelser och är den som ska anslås som lokal regel.

”Avståndsmätare (Regel 14-3)
En spelare får skaffa sig information om avstånd genom att använda en apparat som endast mäter avstånd.
Om en spelare under en fastställd rond använder en avståndsmätare som är konstruerad för att även bedöma eller mäta andra förhållanden som skulle kunna påverka hans spel (t ex lutning, vindstyrka, temperatur, osv), bryter spelaren mot Regel 14-3, för vilken plikten är diskvalifikation, oavsett om någon sådan ytterligare funktion faktiskt används.

Anm 1 Vagnar som har en funktion som kan mäta avstånd får användas förutsatt att andra funktioner som strider mot reglerna är avaktiverade eller övertäckta (t ex avstängda eller övertejpade).

Anm 2 Multifunktionella apparater (t ex mobiltelefoner eller motsvarande) som har en avståndsmätande applikation får användas för avståndsmätning endast under förutsättning att den multifunktionella apparaten inte innehåller funktioner som kan mäta vindhastighet, temperatur och/eller ge klubbrekommendationer, oavsett om de används eller inte. Övriga funktioner som kan hjälpa spelaren i hans spel får finnas bara de inte används. ”

I händelse av ytterligare frågor rörande den nya regeln, vänligen kontakta Claes Grönberg, Spel- och tävlingsutvecklare, claes.gronberg@golf.se eller 08-622 15 82
8 FRIBILJETTER att provspela Fantasy golf för hos Fsport.net <--- PROVSPELA
Jahn Thelin
Inlägg: 4
Blev medlem: 10 maj 2014, 08:19

11 maj 2014, 10:04

Gången torde vara att klubben formulerar denna nya lokala regeln.

Dock så måste dessa regler godkännas av respektive distrikt.

Torde bara vara att läsa klubbens lokala regler innan spel om du har rätt att nyttja din smartphone.

Tycker för övrigt att det är kanon med denna justering.
Klubbchef vid Åre golfklubb

#skidåkarnasgolfklubb
Iarwain
Inlägg: 3
Blev medlem: 23 aug 2014, 14:10

23 aug 2014, 14:16

Har man den lokala regeln med avståndsmätare tillåten, är det denna nya tolkning/formulering som gäller, sedan årsskiftet.

Här är R&As flödesschema för att avgöra om enskild DMD är tillåten eller inte.
http://www.randa.org/~/media/a/Download ... %2014.ashx
Skriv svar