Sida 1 av 1

Övre gräns för klubbvikt?

Postat: 10 maj 2018, 16:03
av Lars123
Precis som man kan slå längre genom att förlänga klubbskaftet kan man göra detsamma genom att fästa vikter på klubbhuvudet. Vad säger reglerna? Finns det någon övre gräns för hur mycket vikt man får fästa på klubbhuvudet (blytejp o.dyl.)?

Re: Övre gräns för klubbvikt?

Postat: 14 maj 2018, 12:37
av Enannantanke
Borde bara vara att googla regelverket. Annars får du ropa på Egon som vet det där.

Men det finns en anledning till att vikterna är ungefär samma över alla tillverkare.

Re: Övre gräns för klubbvikt?

Postat: 14 maj 2018, 12:55
av joakim.pekkari
Lars123 skrev:Precis som man kan slå längre genom att förlänga klubbskaftet kan man göra detsamma genom att fästa vikter på klubbhuvudet. Vad säger reglerna? Finns det någon övre gräns för hur mycket vikt man får fästa på klubbhuvudet (blytejp o.dyl.)?
Det som blir tufft är ju att få fart i klubbhuvudet med den extra vikten. De flesta golfarna tror jag hade riskerat att få lägre hastighet i huvudet om man hade tyngt ner grejerna med stora mängder blytejp.

Re: Övre gräns för klubbvikt?

Postat: 22 jun 2018, 09:01
av Egon
I regelboken finns utrustningen specificerad avs. en massa olika saker. Bara att läsa.

Vikten är inte den faktor man tror i avs. om att slå längre, men jag förstår ditt tänk. Ju mer man lär sig om hur det egentligen ligger till med byggteknik och konstruktion desto mer förstår man hur fine tuning med små vikter mm. påverkar mer än det man trodde.

Garcia är ett bra ex.
43.5-44” på drivern. 90grams skaft. Troligtvis låg han +10gram på huvudet (standard 200g) och sen petade de ner nånstans mellan 30-40g i skaftänden för att kompensera balansen.

Slutspecen (som OEM hade skrivit det) hade varit en tung/ospelbar Dam-driver. Runt C8 i svingvikt.

Det makabra och intressanta i kråksången för oss hackers är att Garcia kommer slå lika långt, högt och rakt på en driving range oavsett om han kör en standard dam, herr eller sin super x stiff moddade driver.
Det problemet har inte vi. :roll:

Egon